Monday, July 22
Shadow

Tips för marknadsföring i Sociala medier

Sociala medier har visats sig vara ett väldigt effektivt marknadsföringsredskap som kan hjälpa dig att uppnå många olika typer av marknadsföringsmål. Men enbart om du lär dig hur du ska använda det på rätt sätt. Genom att använda sociala medier med en stark strategi som grund kan du generera massor av resultat i en rad olika områden. Du kan öka din trafik, öka kunder bygga ditt varumärke i ett positivt ljus så att människor kommer att lita på det och bli kund. Och mycket mer.

I den här artikeln delar vi med oss av 12 tips för marknadsföring i sociala medier för företag som hjälper dig att uppnå alla de ovan nämnda sakerna samt öka ditt engagemang och följare på sociala medier. I slutet får du även några bonus tips, så läs ända till slutet!

12 Effektiva tips för marknadsföring i social medier

1. Använd samma användarnamn på alla dina sociala medier

När du skapar konton på sociala medier är det viktigt att du har samma användarnamn på alla. Om du redan har angett ditt användarnamn, gå tillbaka nu och se om du kan ändra dem så att alla dina sociala medier-plattformar har samma användarnamn.

Genom att ha samma användarnamn och ett konsekvent varumärke på alla dina plattformar gör du det lätt för människor att hitta dig, oavsett vilken plattform de söker på.

Det är även bra ur en konsekvent synpunk, eftersom att det minskar risken att du förvirrar dina följare.

2. Implementera “följ knappar” på din webbplats

Detta är någonting som är så enkelt att göra, men samtidigt någonting som är relativt effektivt för att öka intresset kring dina sociala medier.

Genom att implementera “följ knappar” på din webbplats, ökar du vetskapen om dina sociala medier, och därmed ökar chansen att dina hemsidebesökare börjar följa dig.

Om du ändå har besökare på din hemsida, varför inte utnyttja det och få dem att börja följa dig på sociala medier? För detta möjliggör att du kant ha konstant kontakt med dem och påminna dem om ditt varumärke. I många fall besöker en kund din hemsida en gång, och sedan ser du dem aldrig mer.

Forbes är en tidning har implementerat sociala följeknappar på deras hemsida. Många människor kanske inte ens vet att Forbes är aktiv på dessa plattformar, och det här är ett utmärkt sätt att sprida medvetenheten om sina sociala medier.

3. Studera dina konkurrenter

När du studerar dina konkurrente och mönstren hos de sociala medierna i din bransch, kan du hitta konsekventa saker som dina konkurrenter gör. Och följdaktligen kan du implementera detta i din egna sociala medie strategi. För om flera av dina konkrrenter använder en liknande strategi är chansen att det är för att den fungerar.

En bra metod att “spionera” på dina konkurrenter är att göra en lista över dina konkurrenter och kolla upp dem konsekvent. You can either make a list in a document, or start following those that you want to keep an eye on, and then take notes about the strategies they use.

4. Dela inlägg dagligen

Detta är ett måste i sociala medier.

Den allmänna regeln har länge varit “ju fler inlägg desto bättre” men det finns en gräns för hur ofta du ska dela inlägg på olika plattformar. Om du lägger in för mycket, kommer människor att känna att du spammar och kanske sluta följa dig.

Det har genomförts en rad olika studier om hur många inlägg du bör göra, men det är svårt att säga ett exakt antal, och därför ger vi dig en riktlinje av ett inlägg per dag på varje sociala medie plattform du är aktiv på.

Det bästa är dock att experimentera med ditt ultimata inläggsnummer på olika plattformar och mäta hur många inlägg är bäst för mest engagemang. För hur många inlägg är “bäst” varierar också frånt konto till konto.

Anledningen till varför antalet inlägg varierar på olika plattformar är främst på grund av hållbarheten som ett inlägg har på respektive plattform.

5. Implementera sociala delningsknappar på din webbplats

Du bör inte bara ta hjälp av din hemsdia för att få folk att följa dig, men du bör även ta hjälp av din hemsida för att få större spridning och uppmuntra folk att dela dina inlägg.

Många webbplatser har redan dessa, och det beror på att de är lätta att implementera och mycket effektiva i marknadsföring.

Sociala delningsknappar är i grunden knappar på din webbplats som folk kan klicka för att dela ditt inlägg till sina sociala medier.

När någon klickar på delningsknappen kommer de att sprida ditt varumärke på sociala medier, och oftast kommer de också att tala om ditt sociala mediakonto i deras bildtext. En del kommer även att tagga dig i inlägget.

Du bestämmer vilka sociala delknappar du vill inkludera, men ju mer desto bättre är självklart.

Här är de sociala delknapparna vi använder på Veloce:

Social share buttons

Sociala medie delningsknappar är plugins som du installerar på din hemsida, och det finns massor att välja mellan. Gå till plugins och leta efter “social share buttons” så får du många resultat.

6. Använd en social medie inläggsplanerare

Det finns flera inläggsplanerare men de mest populära är Buffer och Hootsuite.

Med sociala inläggsplanerar kan du automatisera och förbereda inlägg, studera statistik, mäta sociala diskussioner och mycket mer.

Genom att schemalägga inlägg sparar du mycket tid, särskilt om du har flera konton för att hålla reda på. Dessutom tillåter redskap som dessa dig att bättre planera i förskott, så att du kan ha en mer genomtänkt strategi.

7. Utvärdera resultat

Det här är verkligen viktigt.

Genom att studera dina resultat kan du lära dig vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Du kan också lära dig vilken typ av innehåll som resonerar väl med din målgrupp, och utveckla och förändra din innehållsstrategi utifrån det.

Låt oss säga att du gör ett inlägg som får 20 interaktioner och ett inlägg som får noll interaktioner. Därefter vill du sluta göra typen av inlägg som får noll interaktioner och börja göra typ av inlägg som får 20 aktier oftare.

Men om du aldrig mäter resultat och tittar på vad det är som gör att detta händer är det svårt för dig att veta vilken typ av innehåll du ska dela.

Många sociala medier-plattformar erbjuder inbyggda analysverktyg som Instagram Insights och Facebook Analytics. Men det finns också massor av appar och verktyg från tredje part som du kan använda för att få rik inblick.

8. Visa personlighet och mänsklighet

Detta är en av de mest effektiva strategierna du kan använda för att generera resultat på lång sikt.

Folk vill interagera med riktiga personer, inte en logotyp eller ett snyggt varumärke.

Sociala media förändras ständigt, men principen om att vara personlig på sociala medier kommer alltid att gälla. Detta är för att vi människor inte förändras märkvärt i grunden. Och vi människor är sociala varelser.

För att göra det måste du visa att du inte är en robot, motsatt vad många gör, att helt automatisera allt. Samtidigt måste du visa att du verkligen bryr dig om din publik, och har autentiska och genuina diskussioner och samtal med din publik.

Två viktiga saker du måste se till att du alltid gör: alltid svara på dina följares kommentarer och meddelanden.

Vidare är det väldigt effektivt att visa din personlighet på social medier. Genom att visa din personlighet på sociala medier gär du det mycket enklare att bygga relation med din publik på en mer personlig nivå, ddetta bidrar till att de blir mer lojala.

9. Gör din profil professionell

När du konfigurerar dina profiler på olika sociala medieplattformar är ett av huvudsyfterna att visa att du är etablerad och trovärdig i din bransch, så att folk kan känna tillit till att vara i dina händer.

I din sociala media bio (beskrivning) bör du därför dela allting som gör dig till en auktoritet i din industri. Dela dina prestationer, dela din utbildning, certifieringar och skapa en professionell profil. Se inte ut som en amatör, för det här kommer att skrämma bort många människor.

Ha en professionell profilbild, lägg till en hemsida länk i din bio och glöm inte att lägga till kontaktinformation.

Det här är de mest brådskande, små förändringar som kommer att göra en stor skillnad i hur ditt varumärke porträtteras på sociala medier.

Relaterat: Hur man skapar tilltalande Instagram Bios För företag

10. Engagera och interagera med din publik

Enligt mig är detta den enskilt viktigaste delen av alla sociala medier framgångar.

Om du aldrig interagerar med din publik kommer det att bli för ensidig. Med andra ord, dina följare skriver och kommenterar till dig, men du gör aldrig detsamma tillbaks. Med andra ord, det blir en ensidig konversation. Och kom ihåg att det kallas sociala medier. Det är meningen att du ska vara social!

Hela poängen med att engagera sig i sociala medier är att du vill ta tillfället att bygga relationer med dem och visa dem att du bryr dig om dem och värderar vad de har att säga.

Svara på kommentarer

Du vill ha många människor som kommenterar på dina inlägg, eller hur? Men om du inte svarar på dessa kommentarer, reflekterar inte dina gärningar dina mål.

Låt oss säga det här: Om du pratar med någon och ställer en fråga, men får inget svar tillbaka, fortsätter du att prata med dem? Inte länge till.

Detsamma gäller för dina kommentarer om sociala medier. Om folk kommenterar dina inlägg men du ignorerar dem fullständigt, vilken anledning finns det för dem att fortsätta kommentera och interagera med dig när du inte interagerar tillbaks?

Oavsett om kommentarerna är klagomål eller komplimanger, svara alltid på dina kommentarer.

Svara på privata meddelanden

De flesta sociala medieplattformar har någon form av privat meddelandefunktion, och många använder det för att kontakta varumärken.

Samma princip som kommentarerna gäller här.

Den privata meddelandegenskapen är också ett bra kundserviceverktyg, så om du svarar på varje meddelande du får kommer di sannolikt att få färre samtal och e-postmeddelanden. Med andra ord, du effektiviserar din kundservice.

Att engagera med din publik har många fördelar.

Först av allt, genom att engagera, kommer du långsamt att börja bygga förtroende med din publik. Och som du kanske vet är förtroende nyckeln till försäljning. Om en kund inte litar på dig, kommer de inte heller att köpa från dig.

För det andra, genom att engagera dig med din publik förbättrar du deras uppfattning om ditt varumärke, vilket ökar chansen att de rekommenderar ditt varumärke till sina kamrater.

Du kan också göra enkla saker som att retweeta dem tillbaka, ställa frågor i dina texter och fråga dem varför de svarade på sättet som de svarade.

11. 80% värde 20% marknadsföring

Det här är den gyllene regeln för delning av innehåll på sociala medier.

Denna regel är väldigt viktigt för att du inte ska skrämma bort alla dina följare.

Regeln är viktig men ganska enkel. Vad det innebär att 80% av ditt material som du delar ska vara icke-reklam. Istället skall detta vara inlägg som ger värde till din publik. Därför bör du fundera på vilken typ av innehåll som publiken ser som värdefull.

Det kan vara allt från att underhålla dem till att lära dem någonting.

Efter 80% har du 20% kvar. Det är här du gör marknadsföring och sälj.

Om du gör kampanjer för ditt varumärke som kuponger och försäljning hela tiden, kommer folk att lämna. Människor bryr sig inte om din annonsering om de inte redan gillar ditt varumärke. För faktum är att många kommer att sluta följa företag på sociala medier som inte gör något annat än att dela reklam.

Så, syftet med denna regel är att få folk att se ditt varumärkes och ditt sociala medie kontos värdefulla innehåll. Dina följare måste få ut någonting av att följa dig på sociala medier. Och oftast får de inte ut så mycket av reklam.

12. Lägg ut bilder vid rätt tidpunkt

Den tid du delar ett inlägg kan få stor effekt på resultatet dina inlägg genererar.

Olika plattformar har olika ideala delningstider för det bästa engagemanget, och samtidigt kan detta variera mycket beroende på dina följare och var de är ifrån-´.

Den viktigaste faktorn är var de majoriteten av din publik kommer från. Om den stora majoriteten av din publik kommer från Europa, har du förmodligen en annan bästa  tid än om de flesta av din publik var från USA.

Därför rekommenderar jag alltid att du tittar på de olika studierna och vad de säger om den ultimata tiden att posta så att du har en startpunkt och sedan experimentera med olika tider på de plattformar du använder för att se vilka tider som är mest lämpade för de plattformar du använder.

Slutsats

Det är ingen hemlighet att sociala medier är ett väldigt effektivt marknadsföringsredskap. Men samtidigt bör man inte glömma att sociala medier är just det, ett “redskap”. Och ett redskap fungerar bara effektivt om man använder det på rätt sätt. En skrumejsel är jättebra, men om du försöker hamra med den kommer den inte göra mycket nytta.

Därför är det viktigt att du har en klar och tydlig marknadsföringsstrategi med effektiva åtgärder för hur du ska generera resultat på sociala medier. Och glöm inte att kontinuerligt följa upp och mäta resultat för att sedan kunna förbättra din strategi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *