Friday, March 1
Shadow

Vad är Instagram? En guide för Nybörjare

Instagram tools

Instagram är en gratis, online-delad applikation och plattform för socialt nätverk som köptes upp av Facebook 2012.

Instagram tillåter användare att redigera och ladda upp foton och klippa videor via en mobilapp. Användare kan lägga till en bildtext till vart och ett av sina inlägg och använda hashtags och platsbaserade geotaggar för att indexera dessa inlägg och göra dem sökbara av andra användare i appen. Varje inlägg av en användare visas på deras följares Instagram-flöden och kan också ses av allmänheten när de taggas med hashtags eller geotaggar. Användare har också möjlighet att göra sin profil privat så att bara deras följare kan se sina inlägg.

Liksom med andra plattformar för socialt nätverk kan Instagram-användare gilla, kommentera och bokmärka andras inlägg och skicka privata meddelanden till sina vänner via funktionen Instagram Direktmeddelanden. Foton kan delas på en eller flera andra sociala mediesajter – inklusive Twitter, Facebook och Tumblr – med ett enda klick.

Instagram är inte bara ett verktyg för individer utan också för företag. Appen för fotodelning ger företag möjlighet att starta ett gratis företagskonto för att marknadsföra sina varumärken och produkter. Företag med företagskonton har tillgång till gratis engagemang och visningsmetoder (statistik via Instagram “Insights”. Enligt Instagrams webbplats använder mer än 1 miljon annonsörer världen över Instagram för att dela sina historier och driva affärsresultat. Dessutom säger 60% av människorna att de upptäcker nya produkter via appen, vilket tyder på att Instagram är ett mycket effektivt marknadsföringsredskap.

Vad är Instagram? Instagrams historia

Instagram grundades i San Francisco av Kevin Systrom och Mike Krieger, som inledningsvis försökte skapa en plattform som liknar Foursquare men sedan riktade sin uppmärksamhet uteslutande på fotodelning. Ordet Instagram är ett amalgam av “instant camera” och “telegram.”

IOS-appen släpptes via iTunes App Store den 6 oktober 2010, och Androidapp släpptes den 3 april 2012. Plattformens popularitet växte kraftigt, och företaget rapporterade mer än 40 miljoner aktiva användare bara två år efter lanseringen. Detta fick Facebook, som officiellt köpte Instagram för en miljard dollar sommaren 2012

Instagram-användare har möjlighet att lägga till ett digitalt filter till sina foton eller videor.
Ursprungligen kunde bara foton publiceras på Instagram, men företaget expanderade till 15 sekunders videor 2013. Under 2016 höjde Instagram den maximala videolängden till 60 sekunder. Fram till 2015 var alla bilder som publicerats på Instagram begränsade till en kvadratiska dimensioner. Företaget ändrade detta för att låta användare ladda upp foton och videor i full storlek.

Social media influencer

Företaget har varit källan till viss kontrovers. 2012 lade Instagram till denna mening till sin användarvillkor:

“För att hjälpa oss leverera intressant betalt eller sponsrat innehåll eller kampanjer, samtycker du till att ett företag eller annan enhet kan betala oss för att visa ditt användarnamn, bild, bilder (tillsammans med tillhörande metadata) och / eller åtgärder du vidtar i samband med betalda eller sponsrat innehåll eller kampanjer, utan någon ersättning till dig.”

Efter kraftigt bakslag från användare som fruktade att Instagram skulle sälja sina foton och innehåll försäkrade VD Systrom användare att det inte var företagets avsikt. Meningen togs snabbt bort från policyn.

En kontrovers 2013 handlade om kritik av att Instagram censurerade bilder som inte bryter mot företagets villkor och att dessa censurer riktade orättvist mot kvinnors kroppar. Instagrams beslut 2016 om att byta från att visa tidslinjefoton i kronologisk ordning till att använda en algoritm för att bestämma fotografier gav också negativ feedback.

Från och med april 2017 hade företaget 700 miljoner aktiva användare, mer än dubbelt så mycket som Twitter: s totala användarbas.

Influencer marketing

Redigeringsverktyg och funktioner

Instagram tillhandahåller ett brett utbud av digitala filter som kan tillämpas på användarnas foton, inklusive de som lägger till en vintage eller bleknad look. Andra redigeringsfunktioner inkluderar Lux, en effekt som ljusare skuggor, mörkare höjdpunkter och ökar kontrast, och foto-inställningsverktyg gör det möjligt för användare att justera ljusstyrka, kontrast, mättnad, skärpa, struktur, rakhet och ton. En manuell lutningsförskjutning och vinjetteffekt kan också läggas till foton.

Under 2017 rullade Instagram ut en funktion som gör det möjligt för användare att lägga upp flera foton eller videor samtidigt, presenterade i ett karusellformat.

Med inspiration från den populära Snapchat-appen introducerade Instagram en Stories-funktion 2016 som gör det möjligt för användare att dela stunder från sin dag som försvinner efter 24 timmar. Instagram Stories inkluderar förmågan att integrera augmented reality-baserade ansiktsfilter och klistermärken, och möjligheten att lägga till text, ritningar, emojis, länkar och geotaggar direkt till fotot eller videon. I april 2017 nådde Instagram Stories 200 miljoner aktiva användare och överträffade de aktiva användarna av Snapchat, dess största rival.

Instagram har också en serie tilläggsappar tillgängliga. Dessa appar är Boomerang, som skapar anpassade GIF; Hyperlapse, som skapar videoklipp för förflutit tid; och Layout, som skapar bildcollage med flera bilder. När de installeras kan dessa appar nås direkt från Instagram-appen.

Hur man ställer in och använder Instagram

Instagram-appen är tillgänglig för nedladdning på Apples iPhone, iPad och andra iOS-enheter via App Store och på Android-enheter via Google Play.

När installationen har installerats uppmanas användarna att registrera sig gratis och ges möjlighet att antingen mata in sin e-postadress, vilket innebär att ett användarnamn och lösenord skapas, eller att logga in med sitt Facebook-konto. Nya användare kan hitta människor att följa på Instagram genom att låta appen titta igenom sina Facebook-vänner och personer på sin kontaktlista.

Från fliken Hem, den första skärmen som visas när appen öppnas, kan Instagram-användare se bilder från konton de följer i ett format som liknar Facebooks nyhetsfeed. Instagram-berättelser – publicerade av användare som du följer – visas högst upp i hem-flödet i form av cirkulära profilfoton. Användare kan komma åt Instagram Direct i det övre högra hörnet av sitt hemflöde.

Fliken Explore på Instagram-appen låter medlemmar söka efter användarkonton för att följa eller hitta användarfoton genom att söka hashtags eller geotaggar. Fliken Utforska presenterar också kurerat innehåll och rekommendationer baserade på användarens aktivitet och konton som de följer, liksom trending hashtags och populära inlägg. På fliken Aktivitet visas det senaste engagemanget i inlägg i form av likes och kommentarer, och även den senaste aktiviteten från de som användaren följer.

På fliken Profil presenteras alla användares foto- och videoposter på ett ställe och en kort biografi. Om du vill publicera ett foto eller en video klickar du på fliken Kameran, som ger möjlighet att ta ett foto eller en video från appen eller välja ett foto eller en video från enhetens bibliotek.

En introduktion till Instagram

I likhet med Facebook eller Twitter har alla som skapar ett Instagram-konto en profil och ett nyhetsflöde.

När du publicerar ett foto eller en video på Instagram kommer det att visas i din profil. Andra användare som följer dig kommer att se dina inlägg i deras eget flöde. På samma sätt ser du inlägg från andra användare som du väljer att följa.

Ganska rakt fram, eller hur? Det är som en förenklad version av Facebook, med betoning på mobilanvändning och visuell delning. Precis som andra sociala nätverk kan du interagera med andra användare på Instagram genom att följa dem, följas av dem, kommentera, gilla, tagga och privata meddelanden. Du kan till och med spara de bilder du ser på Instagram.

Enheter som fungerar med Instagram

Instagram finns gratis tillgängligt på iOS-enheter, som iPhone och iPad, samt Android-enheter, som telefoner och surfplattor från Google, Samsung, etc.

Det kan också nås på webben från en dator, men användare kan bara ladda upp och dela foton eller videor från sina enheter.

När Instagram applikationen har installerats uppmanas användarna att registrera sig gratis och ges möjlighet att antingen mata in sin e-postadress, vilket innebär att ett användarnamn och lösenord skapas, eller att logga in med sitt Facebook-konto. Nya användare kan hitta människor att följa på Instagram genom att låta appen titta igenom sina Facebook-vänner och personer på sin kontaktlista.How to hide Instagram Stories

Relationer

Nu kommer vi till den sista stora metriken i Instagrams algoritm: Relationer.

I ett tillkännagivande om den nya rankingalgoritmen 2016 sa Instagram att oavsett hur många konton en användare följer på IG så kommer de alltid se inlägg från sina vänner och familj först.

I slutändan vill IG att du ska se innehållet från människor du bryr dig om över allt annat. Det är meningsfullt – skulle du inte snarare se en bild av din mammas hund än ett foto från ett företag du gillade en gång?

Frågan är, vad betyder detta för IG-användare som inte har någon personlig anknytning till alla sina följare? Enkelt – du måste börja förbättra dina relationer. Det betyder:

  • Interagera med människor och deras inlägg genom “gilla” och kommentarer
  • Svara på direktmeddelanden och frågor
  • Se till att du dyker upp i rätt sökningar med #Hashtags
  • De extra faktorer som beaktas av Instagram-algoritmen

Som nämnts ovan, förutom intresse, aktualitet och relationer, finns det en handfull andra saker som Instagram kan tänka på när den beslutar var du ska placera ditt innehåll. Som en del av deras PR-tillkännagivande om det nya algoritmiska nyhetsflödet avslöjade Instagram också att det tittar på:

Frekvens: Hur ofta öppnar någon Instagram: Om du öppnar Instagram en gång varje dag, ser du bara de bästa inläggen för den dagen enligt IG-algoritmen. Om du bläddrar kontinuerligt på Instagram på grund av #IGAddiction kommer Instagram att försöka visa dig innehåll som du inte har sett förut.
Följande: Om du följer tusentals olika konton på IG, har algoritmen mer information att sortera när du beslutar vad du ska visa dig. Detta innebär att användare som följer många människor kan se mindre innehåll från enskilda konton.
Användning: Oavsett om du föredrar att bläddra igenom Instagram i korta skurar när du behöver något att göra, eller om du binge appen som Netflix kommer också att diktera den typ av information som Instagram visar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *