Saturday, April 13
Shadow

Instagram Åldersgräns – Här är allt du Behöver Veta!

Instagram engagement

Instagram är en app för bild- och videodelning. Användare kan publicera innehåll på sin profil eller till sina “händelser”, som varar 24 timmar. Du kan följa dina vänner, familj, kändisar och företag på Instagram.

Vad är åldersgränsen för Instagram?

Åldersgränsen på Instagram är just nu 13 år.

Vid en undersökning sade föräldrar att de tyckte att åldersgränsen på Instagram skulle vara 14 år, medans barn tyckte att åldersgränsen ska vara 12 år.

Hur anmäler jag ett barn under 13 år på Instagram?

Alla Instagram-användare måste vara minst 13 år innan de kan skapa ett konto (inom vissa jurisdiktioner kan åldersgränsen vara högre). Om ditt barn är yngre än 13 år och har skapat ett konto på Instagram kan du visa henne/honom hur man gör för att ta bort sitt konto.

Om du vill anmäla ett konto som tillhör någon som är under 13 år eller om du tror att någon utger sig för att vara ditt barn som är under 13 fyller du i det här formuläret. Om du vill ta bort ett barns konto måste vi få bekräftat att barnet är under 13 år.

Läs Instagrams användarvillkor om du vill veta mer om deras policy.

Instagram åldersgräns: tips för föräldrar

Hjälp ditt barn att tänka på vad de delar på nätet och vem som ser det.

Jämför det med vad de skulle dela offline.

Du kanske vill börja med att fråga:

Vilka slags saker delar du online?

Ska man dela allt? Vad bör man inte dela?

Använd exempel som är lätta för dem att förstå:

”Du skulle inte ge ditt nummer till en främling på gatan. Är en främling online annorlunda? ” Lyssna på deras svar. Och var positiv och uppmuntrande. Påminn dem om att de inte bör dela privata saker, till exempel: personlig information, e-post, namn, telefonnummer, bilder på sig själva med främlingar, bilder på deras kropp, skvaller, eller mobbing/trakasserier.

Här är några saker som kan vara bra att tänka på som förälder:

Alla foton kan vara offentliga:

Beroende på hur du ställer in ditt konto kan alla bilder som tagits eller publicerats på Instagram vara synliga för alla användare. Eftersom användare vanligtvis vill att deras inlägg ska ses av andra, kan det vara lätt för unga användare att göra fel.

Geotagging – Användare kan avslöja sin exakta plats genom att geotagga foton när de publicerar dem. Ett barn som inte känner till detta kan lämna för mycket platsinformation öppen för allmänheten.

Vuxeninnehåll – Instagram tillåter inte nakenhet, men det finns ett överflöd av innehåll på gränsen och annat olämpligt innehåll.

Skönhetstävlingar – Med hashtags som #RateMe eller #HotorNot kan användare skicka in foton och betygsättas av andra användare. Nättroll och näthat kan vara skoningslöst när de trakasserar och mobbar användare som publicerar tex bilder på sig själv. 

Som de flesta sociala nätverk verkställer inte Instagram åldersgränsen. Alla med en smartphone och en e-postadress kan registrera sig och hävda att deras ålder är 17 eller 77. Vi uppmuntrar föräldrar att fråga sina barn om de använder Instagram eller hämta telefonen och kolla själv. Det är inte en ideal plats för alltför små barn. 

Instagram marketing

Ställ in en åldersgräns för ett Instagramkonto

Visste du att du har möjlighet att kontrollera åldern för dina Instagram-profils tittare genom att ställa in en lägsta åldersgräns för ditt konto. Detta innebär åldersgränsen för de personer som kan besöka och se din profil.

Du kan välja att ställa in en global standardålder, eller så kan du ställa in landsspecifika lägsta åldrar för att följa lokala lagar och regler.

Observera att du måste ha ett företags Instagram-konto för att kontrollera tittarnas ålder. Så här ställer du in en åldersgräns för ditt Instagram-konto:

Kan du som föräldrer få åtkomst till ditt barns konto?

Såhär skriver Instagram om detta:

“Vi förstår att du är orolig över att ditt barn använder vår app men vi kan inte ge dig tillgång till kontot eller vidta åtgärder på din begäran. Enligt lagstiftningen för sekretessfrågor får vi inte ge kontoåtkomst till en person som inte äger kontot. Alla användare som är 13 år och äldre anses vara behöriga kontoinnehavare och skyddas av denna lagstiftning.”

How to Activate Two-Factor Authentication on Instagram

Fyra vanliga frågor från vuxna om Instagram

1. Varför gillar tonåringar Instagram?

De gillar att umgås med sina vänner och dela med sig. Med Instagram går detta att göra på ett enkelt och roligt sätt. Tonåringar gillar att ta foton och spela in filmklipp för att sedan beskära, förbättra, dela och kommentera dem. Men kommentarerna är mer än bara kommentarer – i själva verket är allt detta ett sätt att umgås på.

2. Vilka är riskerna med att använda Instagram?

Det finns inget som särskilt utmärker Instagram, utan de saker som föräldrar oroar sig för gäller alla sociala medier: olämpliga beteenden, foton eller filmklipp som kan skada en tonårings rykte eller dra till sig fel slags uppmärksamhet. Föräldrar oroar sig också för att personer som deras tonåringar inte känner kan kontakta dem. Du som vuxen kan engagera dig och hjälpa unga att hantera dessa risker genom dessa råd.

3. Vilket är det bästa sättet att hjälpa tonåringar att använda Instagram på ett säkert sätt?

I alla sociala medier ökar tryggheten om man respekterar sig själv och andra. Inlägg och kommentarer på foton och filmklipp som vi skapar återspeglar oss själva och andra. Allt blir en del av vår offentliga profil. Genom att respektera andra när man delar, taggar och kommenterar material blir Instagram en trevlig plats för alla. De flesta tonåringar vet hur de ska sköta detta, men det skadar inte om du som vuxen försäkrar dig om att tonåringen inte publicerar utmanande bilder eller interagerar på ett olämpligt sätt med personer som han eller hon inte känner.

4. Bör tonåringens profil vara privat?

För många tonåringar är en del av det roliga med Instagram att få många följare och detta är en bra sak att som vuxen prata om. Om du har ett offentligt konto på Instagram kan vem som helst följa dig. Ett privat konto innebär att du måste godkänna alla som vill följa dig och därför vill många vuxna att tonåringen ska börja använda Instagram med ett privat konto. Men det är ingen garanti för att tonåringen inte kommer att synas på Instagram eller en annan fotodelningstjänst. Även om en tonåring inte har något Instagram-konto utgör det inte någon garanti för att han eller hon inte kommer att finnas med på ett foto. Alla bilder som delas på nätet kan spridas vidare.

Om unga och nätet

Ungdomar kommunicerar och umgås genom alla möjliga sorters sociala media och tjänster, från appar och tv- spelschattar till sms-konversationer. Instagram är en av tusentals appar för sociala medier för smarttelefoner. Men det kan underlätta att tänka på att allt detta bara är en förlängning av deras sociala liv i den ”riktiga världen”, och att de på de här sätten får nya möjligheter att umgås med sina vänner under stunder när inget annat händer

– t.ex. när man väntar på skjuts eller för att mellan lektioner läsa om saker som hänt. Allt eftersom människors umgänge blir rörligare kan ingen enskild tjänst eller app och inget enskilt verktyg omfatta alla digitala sociala aktiviteter eller ens en enda kategori. Forskning visar dock att personligt umgänge fortfarande är viktigast för tonåringar. Men du som vuxen bör ändå prata med tonåringen om det kloka i att förankra Instagram-upplevelsen i livet och vänskaperna utanför nätet.

Ta bort ditt Instagram konto

Kom ihåg att dina barn och tonåringar kan finnas på Instagram även om de inte använder Instagram. Det kan låta otroligt, men det är så sociala medier fungerar. Även om en förälder förbjuder alla sociala medier kan foton och annan information läggas upp av barnen eller ungdomarnas vänner via deras konton. Och det finns en risk för ett socialt utanförskap för dem som inte får tillåtelse att umgås på det här sättet, då det numer är en så viktig del av det sociala livet. Klok och medveten användning brukar vara bättre än ingen användning alls.

Det finns många alternativ för digitalt umgänge, och nya dyker hela tiden upp på olika plattformar. Vissa gör
ett bättre jobb än andra för att skydda privatliv och personlig säkerhet, och vuxna kan omöjligen ha koll på alla. Vi kan inte heller alltid förstå sammanhanget för de foton, filmklipp och kommenterar som våra barn och unga är en del av i sociala medier. Det är därför det är viktigt att prata så öppet som möjligt med dem och arbeta tillsammans för att ta reda på vad som är lämpligt när det gäller säkerhet, sekretess, rykte och tidshantering. I allmänhet fungerar det bättre att prata om favoritverktygen – utifrån ett genuint intresse, inte rädsla – eftersom de unga då är mer benägna att vända sig till dig om de behöver hjälp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *