Monday, February 6
Shadow

Marknadsföring på Facebook: En Komplett Guide

Facebook är ett otroligt kraftfullt marknadsföringsverktyg. Du har utan tvekan hört detta redan.

Det är trots allt världens största sociala nätverk, och hittills möjliggör oöverträffade kommunikationsvägar. Aldrig tidigare har företag kunnat nå sin kundbas så enkelt och på en så intim nivå. Naturligtvis innebär det i sig själv att du inte kan gå in utan en tydlig marknadsföringsplan, en som måste vara tillräckligt flexibel för att utvecklas med dina förändrade affärsbehov.

Vi kan hjälpa till med det.

Oavsett om du är ny på Facebook för företag eller vill lägga till något nytt i din nuvarande Facebook-marknadsföringsplan har du kommit till rätt plats. Denna guide är avsedd att hjälpa marknadsförare på alla erfarenhetsnivåer, från nybörjare till avancerade. Vi lär dig hur du utnyttjar Facebook-sidor, profiler, grupper, annonser, livevideo, analys, tävlingar och mer – allt ditt företag behöver för att lysa.

Förstå Facebook-algoritmen

Facebook-algoritmen bestämmer när och var ett företags organiska sidposter och annonser ska visas. Det förändras och utvecklas ständigt, vilket innebär att marknadsförare måste ständigt hålla sig på tårna så att de kan räkna ut vad de kan förvänta sig. Det gemensamma är att varje förändring är avsedd att ge en bättre upplevelse för Facebook-användare – så det är det bästa stället att börja om du vill ta reda på saker.

Vad Facebook-algoritmen gillar (och inte gillar)

Generellt sett kommer Facebook-algoritmen alltid att prioritera inlägg med många likes, kommentarer eller delningar, särskilt om detta engagemang kommer allt på kort tid. Det kommer också att prioritera att betjäna innehåll till en användare om det har velat av sina vänner, liksom inläggstyper som användaren antingen interagerar med ofta eller verkar föredra.

Detta gäller såväl sidor som inlägg – men det kommer vi att diskutera lite senare i stycket. Vad Facebooks algoritm inte gillar är också ganska tydligt. Skräppost, clickbaiting, likebaiting, upprepade inlägg, textuppdateringar, ovanliga engagemönster och innehåll som är för reklam.

Facebook Zero: Det handlar om meningsfulla interaktioner

Förra året gjorde Facebook betydande förändringar av sin nyhetsflödesalgoritm. Mycket känd som “Facebook Zero” -uppdateringen. Kärnan i den är att den deprioriterade offentliga, professionella inlägg och prioriterade inlägg från personer som de är anslutna till. Detta betyder mer innehåll från vänner och familj, inlägg från vänner och familj som söker råd eller rekommendationer, och innehåll som delas av vänner och familj visas i enskilda nyhetsflöden.

Facebook-annonsalgoritmen

På många sätt är Facebook-annonsalgoritmen ännu mer arcane än nyhetsflödesalgoritmen. Michael Stelzner beskrev det mycket exakt som en stor svart låda som få människor förstår. Det vi vet är att liksom nyhetsfeedsalgoritmen är den användarfokuserad och utformad för att bestämma de bästa annonserna för att visa de bästa målen och samtidigt skapa en positiv upplevelse.

Vi vet också att det inte bara prioriterar det högsta budet. Att betala mer betyder inte att din annons är troligare att visas. I stället, enligt Tier 11: s Ralph Burns, är ditt bud bara en del av annonsens totala värde, som inkluderar uppskattad åtgärdsfrekvens, kvalitet och relevans.

Att optimera dina Facebook-annonser innebär att testa och göra flera faktorer perfekt.

 • Matcha ditt budskap till din målgrupp och marknad.
 • Bestämma resultaten du vill se från varje enskild annons.
 • Att välja rätt mål för din övergripande annonskampanj.
 • Sätta ditt företag på Facebook

Det finns ett antal sätt för företag att skapa en närvaro på Facebook, och det är viktigt att du förstår deras funktioner, fördelar och nackdelar. Detta hjälper dig att bestämma vilka som bäst passar dina affärsmål.

70% av marknadsförare använder Facebook för att få nya kunder, medan 47% av marknadsförare säger att Facebook är deras främsta påverkare av inköp, enligt en ny rapport publicerad på Business2Community.

1. Kraften i organisk marknadsföring på Facebook:

Organisk räckvidd är antalet personer som har sett ditt inlägg genom obetald distribution.

Fördelarna med organisk räckvidd är att du kan publicera inlägg gratis. Med den ökande översvämningen av innehåll som publicerats i nyhetsflöden de senaste åren blir anständigt organiskt räckvidd svårare och svårare att uppnå. Det finns emellertid inget behov av att skrämmas om du inte har en budget att spendera – denna situation kan göra det möjligt för dig att bli mer kreativ och strategisk med dina idéer. Se till att du fokuserar alla dina Facebook-marknadsföringsinsatser på att tillgodose dina kunders behov och prova att implementera några idéer som jag har beskrivit nedan.

2. Hur du håller dina Facebook-fans engagerade

Upprätta ditt unika säljförslag:

För att hålla dina Facebook-fans engagerade måste du skapa ett unikt värdeförslag för din publik – i huvudsak en anledning för människor att fortsätta komma tillbaka till din sida, klicka på dina inlägg och dela ditt innehåll. Fråga dig själv: “Vilket värde tillhandahåller jag för mina fans?” “Är det något som våra konkurrenter inte kan tävla med?”.

Innehåll, tävlingar och undersökningar:

Några idéer för att hålla dina Facebook-fans engagerade inkluderar att publicera kvalitetsinnehåll, skapa spännande tävlingar och dela undersökningar som ber om deras åsikter. Du kan till exempel skapa en undersökning och fråga dina fans vilket innehåll de vill läsa eller vilka nya produkter de vill se i din nya modelinje

Ta ditt communitys råd ombord och låt dem veta när du har skapat det valda objektet eller har skrivit det inlägget de ville ha. Det är också viktigt att lägga till bilder och / eller videoinnehåll till dina inlägg för att förbättra den visuella effekten och hjälpa dem att sticka ut i dina fans fullsatta nyhetsflöden.

Interagera med fans:

Ditt jobb är att få din fanbase att känna sig del av ett samhälle. Det är lika viktigt att du svarar på alla frågor och klagomål på ett snabbt och artigt sätt. Detta kommer att visa dina kunder att du verkligen bryr dig.

Ta upp alla problem som dina fans har om din produkt och / eller tjänst och gör allt du kan för att hantera eventuella problem de kan ha. Använd en plattform för övervakning av sociala medier som Hootsuite för att hålla reda på alla dina interaktioner på sociala medier.

3. Rikta dina meddelanden för att nå rätt kunder

Använd Facebook Insights för att få en bättre förståelse för dina Facebook-fans. Du kan sedan rikta in dig på specifika meddelanden för att tillgodose de specifika behoven hos dina målgrupper.

Om du till exempel säljer kläder och har skrivit en artikel om de senaste modetrenderna för kvinnor kan du rikta in ditt inlägg så att det visas i nyhetsflödena för kvinnor som har uttryckt ett intresse för kläder. Målningsalternativ inkluderar kön, relations status, plats och intressen, etc. För att rikta in ditt Facebook-inlägg klickar du bara på inriktningsikonen i slutet av ditt inlägg innan du klickar på Publicera.

4. Kraften i betald Facebook-annonsering:

Med allt mer innehåll som skapas på Facebook varje dag minskar den organiska räckvidden stadigt. Det är därför du kanske vill överväga att använda Facebooks betalda annonseringsalternativ för att marknadsföra och öka räckvidden för dina inlägg. Medan organiska inlägg bara visas för dina egna Facebook-fans, med betalda annonser kan du rikta dig till personer som inte har gillade din sida men har liknande intressen och / eller demografi.

För att öka ett specifikt inlägg klickar du bara på knappen “Boost” längst ner i det publicerade inlägget, väljer din målgruppstyp, fördelar din budget och väljer den tid du vill att inlägget ska höjas. Facebook ger dig en uppskattning av publikstorleken du får för hur mycket pengar du spenderar innan du betalar.

2. Facebook-annonsering: klassiska annonser

Facebook erbjuder sin egen form av reklam med Facebook-annonser, som visas i sidokolumnerna på Facebook-webbplatsen. Dessa klassiska annonser refereras mer specifikt till Marketplace-annonser.

De inkluderar en rubrik med kopia, en bild och en klicklänk till antingen en Facebook-sida, en Facebook-app eller en extern webbplats.

Facebook-marknadsföring

Att implementera Facebook-annonsering i din Facebook-marknadsföringsstrategi är en möjlig teknik för att öka gilla eller driva webbplatsklick.

Facebook-annonseringsfunktioner inkluderar:

 • Demografisk inriktning av Facebook-användardata om ålder, plats, utbildning och intressen.
 • Möjligheten att ställa in annonsbudgetar.
 • Annonstestning, där flera annonsversioner kan köras samtidigt för att jämföra annonsdesign och inställning.
 • Inbyggda verktyg för mätning av annonsprestanda.
 • Facebook släpper inte information om deras CTR för annonser, så det är svårt att veta hur framgångsrika Facebook-annonser egentligen är. I våra Facebook-annonser kontra Google Display-annonser Infographic fann vi att Facebook-annonser i allmänhet har en CTR på 0,051% och en genomsnittlig CPC på $ 0,80; ett företags Facebook-annonseringskostnad kan dock variera mycket beroende på inställda inriktningsalternativ och konkurrens.

Att använda Facebook-annonsering för att öka dina “gillar” kan vara mycket fördelaktigt – när en användare gillar din sida blir de i grunden följare på din företagsida, och dina inlägg visas på deras Facebook-nyhetsflöde.

Detta resulterar i att fler användare interagerar med dig och ditt varumärke och bildar relationer som kan komma att översätta till konverteringar i framtiden.

3. Värd för Facebook-tävlingar

Att köra Facebook-tävlingar eller kampanjer är en annan Facebook-marknadsföringstaktik som kan öka fans och varumärkesmedvetenhet.

Pepsi facebook account

När du genomför en Facebook-tävling ska du vara medveten om att tävlingar inte kan vara värda via Facebook själv (vilket innebär att du inte kan be om likes som poster, låta folk skriva svar i kommentarerna osv.) Företag måste använda en tredjepartsapp för skapar sin Facebook-tävling, riktar sedan användare till appen från deras Facebook-sida.

Facebook marknadsföringstävlingar

Det finns gott om betalda verktyg som hjälper dig att göra detta, liksom några gratis verktyg. Shortstack erbjuder ett antal gratis tävlingsmallar, så länge din sida har under 2 000 likes. Pagemodo har också ett gratis alternativ. Många tredje parts Facebook-tävlingsappar erbjuder gratisversioner, men dina alternativ med dem är begränsade.

Facebook-främjade inlägg

Facebook-promoterade inlägg låter ägare av Facebook-sidor betala ett schablonbelopp för att deras individuella Facebook-inlägg ska nå ett visst antal användare, vilket ökar ett specifikt inläggs räckvidd och intryck.

Marknadsfört Facebook-inlägg

Vissa företag har frågat – varför ska jag behöva betala för att se till att mitt inlägg ses av användare som är mina följare? Om en användare har gillade min sida, borde de alltid se mina inlägg på sitt nyhetsflöde, eller hur? Svaret på denna fråga är nej, eftersom det antar att användare tillbringar varje vaknande ögonblick i sitt liv på Facebooks nyhetsflöde. För hälsan och säkerheten för dina Facebook-fans hoppas vi att det inte stämmer!

Om ett fan av dig råkar titta på deras nyhetsflöde när du publicerar din berättelse, kommer de sannolikt att se den, men även då finns det ingen garanti om deras nyhetsflöde översvämmas av andra inlägg. Det är här som främjade inlägg kommer in – det ökar dina chanser att bli sett på användarens nyhetsflöde. Facebook-promoterade inlägg visas för befintliga fans, med ett extra alternativ för att nå fans till fans.

Marknadsförade inlägg är lätta att installera – klicka bara på knappen under något av dina sidposter.

Medan den schablonbelopp som förenklar processen saknar marknadsföringsinlägg de inriktningsalternativ som erbjuds av andra Facebook-annonser.

Sponsrade Stories

Sponsrade berättelser är en typ av Facebook-annons som visar användarens interaktioner, till exempel en Facebook-liknande, till användarens vänner.

Sponsrade berättelser strävar efter att dra nytta av marknadsföringskonceptet ”word of mouth”. Om en användare ser att tre av hans vänner gillar en viss sida, är han mer benägen att uppmärksamma. Målet med sponsrade berättelser är att låta en användare vidta samma åtgärd som sina vänner. Annonsörer kan välja att visa vänner “gillar” om de vill ha fler sidgilla, visa vänner som har ”gjort anspråk på detta erbjudande” om ett företag vill att fler användare ska göra anspråk på erbjudanden etc.

Facebook Sponsored Story Marketing

Medan åtgärden som utförs av en vän som gillar en sida eller gör anspråk på ett erbjudande automatiskt publiceras i användarens nyhetsflöde, kommer dessa inlägg lätt att förbises. Sponsrade berättelser får föredragen positionering, som kan visas i nyhetsflöden och höger sida. Sponsored Stories är också det enda annonsformatet som finns tillgängligt på mobila enheter.

Sätt mål för Facebook

Det första steget till en marknadsföringsstrategi är att sätta rätt mål. Den här färdplanen kommer att vara en viktig referens att mäta mot för att se till att din Facebook-strategi är framgångsrik. Men för att sätta mål, vill du först göra lite research för att säkerställa att din plan kan uppnås genom plattformen.

Under Sprout Social Index 2018 fann vi att marknadsförare på Facebook hade några toppmål i åtanke:

 • 34% ville öka varumärkesmedvetenheten
 • 21% ville öka samhällsengagemanget
 • 11% ville öka försäljningen och leda generationen

Så om du inte har dina egna Facebook-mål ännu, är dessa undersökningsresultat ett bra ställe att börja. Om ditt företag redan har fastställt allmänna mål, leta efter hur dessa överlappar med dina egna planer för marknadsföring på Facebook.
Att ta itu med dina mål

Här är några vanliga årliga mål för företag och hur en effektiv Facebook-strategi kan hjälpa dig:

Öka kvaliteten på försäljningen: Att förbättra kvaliteten på försäljningen börjar med bättre inriktning. Genom en välplanerad Facebook-marknadsföringsstrategi når du din målgrupp mer effektivt. Bara för att dammen är större betyder det inte att du får större fisk. Arbeta med det du vet bäst och använd Facebook som källa för att förbättra din räckvidd.

Lägga till mer värde för organisationen: Facebook kan bättre vårda kunder, förbättra medvetenheten och ge mer resurser till din publik. Gör Facebook till din informationskälla.

Bättre puls på branschen: Är dina konkurrenter alltid ett steg framåt? Med hjälp av övervakningsverktyg för sociala medier kan du spåra, lyssna och rapportera om alla sociala konversationer som kretsar kring dig, dina konkurrenter eller branschen. Försök alltid att öka dina lyssnande krafter innan du pratar.

Mer effektiv rekrytering: Ingen sa att social rekrytering är lätt, men den växer bara i popularitet. Socialt kan vara en bra källa för att öka rekryteringsinsatserna och snabbare nå topptalanger.

Att arbeta dina anställdas sociala nätverk för en högre social räckvidd gör dina chanser att rekrytera anställda av högre kvalitet.

Smartare tillväxt: Att minska kärnkraften, begränsa utgifterna och öka förvärvet är alla delar av en framgångsrik verksamhet, men Facebook kan hjälpa dig inom vart och ett av dessa områden. Vare sig det är genom annonsutgifter, ökad inriktning eller mer social försäljning, genom att adressera din Facebook-marknadsföringsstrategi kan du hjälpa dig att närma dig dessa mål.

Spåra framsteg: Naturligtvis är det viktigt att se till att du är i takt med att uppnå dessa mål, och med ett verktyg som Sprout kan du enkelt hålla koll på alla dina Facebook-rapporter som visas på bilden nedan.

2. Känn din Facebook-publik

Att förstå vem som är på Facebook och hur din publikuppdelning ser ut kommer att vara viktigt för att bestämma vilka Facebook-marknadsföringsstrategier du ska använda och hur.

3. Engagera med din publik

Liksom de flesta sociala mediekanaler är de byggda som nätverk för att konversera, diskutera och dela innehåll. Som företag kan du inte glömma den grundläggande idén om vad som gör ett socialt medienätverk. Det betyder att konversation och engagemang aldrig ska ignoreras.

Försök istället att skapa en gemenskap för din publik. Facebook är ett bra ställe att hålla branschchattar eller diskussioner, oavsett om det är med en annan publik eller dina egna kunder. Medan Twitter ofta får rampljuset av att vara ett socialt kundvårdsmekka, glöm inte Facebook också.

Du kan hjälpa till att driva Facebook-engagemang genom att be människor att helt enkelt engagera sig i första hand. Du kan dock inte luta dig tillbaka och vänta på att dina följare ska interagera. Du kan inte nå alla, men det finns sätt att öka ditt engagemanget.

Dela inlägg vid bästa tiden på Facebook

Facebook är fortfarande ett av de svåraste sociala nätverken att använda för organiskt innehåll. Återigen gör algoritmer det en utmaning för företag som försöker hitta optimala tiderna att dela inlägg på. Men vår guide om de bästa tiderna att publicera på sociala medier beskriver vad som är att göra och inte göra på Facebook:

 • Wednesday is the highest recommended day to post
 • 11 a.m. and 1 p.m. on Wednesday is the most engaged time on Facebook
 • You’re safe to post weekdays between 9 a.m. to 3 p.m.
 • Sunday is the least engaged day of the week
 • The least recommended times include early mornings and late at night

4. Planera ditt Facebook-innehåll

Innehållsskapande och -sammanställning är viktiga komponenter i alla sociala medier. På Facebook har du många fler alternativ för vilka typer av inlägg du kan använda. Detta sträcker sig från berättelser till status till gruppinlägg.

Med valet av alternativ kommer de specifika typer av innehåll som din publik är intresserad av, som också bör hållas i åtanke när du utvärderar teknikerna för marknadsföring på Facebook som fungerar bäst för dig.

Vårt 2018-index analyserade vilken typ av inlägg konsumenter vill ha från varumärken. Trettio procent sa att de vill ha länkar till mer information och 18% vill ha fler bilder. Videor kom nära en tredjedel med 17% av de tillfrågade.

För schemaläggningsinnehåll har du både gratis och betalda alternativ tillgängliga för dig. Facebooks sidkontroller låter dig planera dina inlägg direkt från din egen sida. Sprouts ViralPost-funktion väljer de bästa tiderna för dig baserat på ditt högsta förväntade publikengagemang.

Schemaläggning och planering av din kalender gör det lättare för dig att se var luckorna finns i dina inlägg. Om du använder ett sådant verktyg sparar du tid på lång sikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *