Thursday, June 13
Shadow

Vad är Sociala Medier? Här är Svaret!

Vad är sociala medier?

Det är en fråga som många ställer sig. Det är också en fråga som vi kommer att besvara i denna artikel.

Sociala medier refererar till hemsidor och applikationer som är designade att hjälpa folk att på ett snabbt och effektivt sätt dela innehåll (bild, video, text) i realtid. Många personer definerar sociala medier som applikationer på deras telefon eller surfplatta, men sanningen är att detta kommunikationsredskap som kallas sociala medier började med datorer. Misuppfattningen härstammar från det faktum att de allra flesta sociala medie användare får tillgång till dessa genom applikationer som de har laddat ner till sin mobil eller surfplatta. Applikationer för dig som inte känner till är som program som laddas ned till mobil eller surfplatta.

En definition av vad sociala medier är: ”Sociala medier är demokratisering av innehåll och förståelse för den roll människor spelar i arbetet med att inte bara läsa och sprida information, utan också hur de delar och skapar innehåll för andra att delta i.”

Möjligheten att dela foton, åsikter, och händelser i realtid har förändrat sättet vi lever på, och även sättet som företag arbetar. Många företag har nu sociala medier som en viktig del i deras marknadsföringsstrategi, och baserat på statistiken kring sociala medie marknadsföring har sociala meider visat sig vara ett extremt effektivt redskap för marknadsföring. Idag använder både företag och privatpersoner sociala medier, med en klar majoritet av privatpersoner. Anledningarna till sociala medieanvändandet är dock många.

Social media

Privatpersoner använder dock vanligast sociala medier för att:

 • Hålla kontakt med vänner och bekanta
 • tidsfördriv och underhållning
 • Leta inspiration
 • Uppdatera och kommunicera med sina vänner i form av innehåll

Företags anledningar till socala medieanvändande kan se helt annorlunda ut:

 • Kundtjänst
 • Interagera och bygga relationer med kunder
 • Öka medvetenhet
 • Sprida reklam

Det man kanske främst tänker på när man tänker på sociala medier är att man delar innehåll om sina liv med sina vänner, och kommunicerar med dem på detta sätt. Däremot är verkligheten att nära hälften av Sveriges befolkning använder inte sociala medier över huvud taget. Dock minskar denna siffra dagligen. Och som många erfar är användandet av sociala medier kraftigt åldersrelaterad, trots att genomsnittsåldern har sakta ökat, och forsätter att göra så. 95 % av människor mellan 16 och 25 år använder sociala nätverk på internet, medan bara 38 % av 66–75-åringarna gör det.

Det finns en rad av olika sociala medie plattformer, men det finns ett antal som är dominerande och störst, med överlägset flest användare.

 • Facebook: Facebook är onekligen den mest kända och mest populära sociala medie platfformen i världen. Det är en gratis social networking plattform som tillåter registrrade använare att skapa profiler, ladda upp foton, videos, skicka meddelanden, och se vad vänner och familj har för sig.
 • Instagram: Instagram är en social platfform fokuserad på bilder, men tillåter även videos. Instagram släpptes år 2010, och Facebook köpte sedan plattformen år 2012. Som de flesta sociala medie plattformer tillåter Instagram dig att följa användare som du är intresserad av, vare sig det är kändisar eller vänner. Detta resulterar i ett flöde där nya bilder från de personer du följer kommer upp, så att du kan hålla dig uppdaterad med vad som händer och vad dina vänner har för sig.
 • Pinterest : Pinterest är en plattform för delandet och organiserandet av bilder som finns att hitta online. Denna plattform är fokuserad på visuellt innehåll, främst bilder.
 • Twitter: Twitter är ännu en populär sociala medie platfform, däremot lång ifrån lika populär som Facebook Twitter har fått mycket exponering och ökad medvetenhet i och med att president Donald Trump är en flitig användare av Twitter då det tillåter användarna att dela korta och informativa inlägg. Ett inlägg kallas “Tweet”.
 • Wikipedia : Denna sociala medie plattform är känd över hela världen och är en gratis och öppen encyklopedi som har skapats genom gemensamma insatser från olika användare. Vem som helst som är registrerad kan skapa en artikel för publikation.
 • LinkedIn :Linkedin är en nätverksplattform, som ofta uppfattas som mer professionel, och mer fokuserad på affärer, affärsrelationer, och rekrytering. Detta beror på att denna plattform är dedikerad till just det. Syftet med plattformen är att använare ska kunne etablera och dokumentera nätverk av individer de känner och litar på professionellt.

LinkedIn

Sociala medier och marknadsföring

Som nämnt så har sociala medier visat sig vara ett mycket effektivt redskap för marknadsföring, och därför har fler och fler företag börjat göra sociala medier till en central del i deras marknadsföringsstrategi. Detta beror på det enkla faktum att marknadsförare är ute efter att fånga målgruppens uppmärksamhet, och eftersom att miljarder individers uppmärksamhet finns på sociala medier dagligen, har det blivit ett utomordentligt redskap att nå dem genom.

 Ett stort misstag många företag gör är att de skapar konton på de största sociala medieplattformerna, men är sedan inte aktiva på dem. Problemet med detta är att bara för att du har skapat konton på sociala medier betyder det inte att ditt företag kommer att generera några resultat från det. Det är som att säga att äga en racingbil kommer att göra dig till racingförare. Faktum är att det kan faktiskt ha mer negativa konsekvenser för ditt varumärke att skapa en rad olika konton på olika sociala medie applikationer, bara för att sedan överge dem. Detta för att när dina kunder sedan ser dina profiler så kommer de se ut som spökstäder och vara långt ifrån inbjudande.
Kunder förväntar inte enbart att företag ska vara på sociala medier, men att de ska aktivt engagera och svara på frågor.

Fokusera inte bara på dig själv

Detta bör undvikas när man använder sociala medier för marknadsföring och som ett företag. För det flesta är kanska detta första tanken om sociala medier och vad det är, men det finns en skillnad mellan hur man som privatperson bör använda sociala medier och hur man som företag bör använda det. Beroende på vad syftet med ens sociala medieanvändandet bör man använda det på olika sätt.
En del företag använder sociala medier enbart för att interagera med sina kunder, och som en kanal för kundtjänst där man kan komma i kontakt med företaget för snabba svar. Andra företag använder sociala medier enbart för att sprida reklam och medvetenhet om erbjudanden.

Bilder spelar en central roll

Bilder spelar en central roll i sociala medier. Samtidigt varierar detta beroende på vilken plattform du använder. Twitter, till exempel, är fokuserat på text, samtidigt som platfformen också stödjer bilder. Men människor är visuella varelser vilket betyder att vi resonerar bättre med bilder, och därför är bilder och videos det bästa och vanligaste innehållet som delas på sociala medier.

Influencer marketing

 Slutsats

Sociala medier är ett av de mest effektiva kommunikationsverktyg idag. Detta för att de ger möjligheter att nå ut till en enorm massa på en millisekund. Detta innebär en i princip totalt friktionslös kommukation med de indivier man vill nå ut till
Användandet av sociala medier är inte bara privatpersoner som delar bilder på sin mat, utan det är mycket mer än så.
Idag använder även företag sociala medier i sin marknasföring, men även ministrar, myndigheter, politiska partier, intresseorganisationer har insett kommunikationsvärdet av dessa verktyg. Bland annat tillåter sociala medier dessa organisationer att de utan redaktionell inblandning ge sin egen version av exempelvis aktuella händelser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *