Sunday, March 3
Shadow

Facebook eller Instagram: Vilken Plattform är Bäst för Marknadsföring?

Facebook or Instagram: Which Platform is Best For Marketing?

Sociala medier har blivit navet av uppmärksamhet. Varje dag spenderar folk otaliga timmar på sociala medier, och det gör det till en utmärkt plats att få uppmärksamhet och påverka din publik på. En vanlig fråga är emellertid vilken typ av sociala medieplattformar du ska välja. Och eftersom Facebook och Instagram är två av de bästa sociala medierna, är det uppenbart att folk kommer att undra vilka av dem som är bäst, så de kan välja en av dem. Och även om Facebook nu äger Instagram, är de fortfarande ganska annorlunda och borde inte behandlas lika. Och de borde definitivt inte använda sig av samma marknadsstrategi.

Och även om Facebook nu äger Instagram, är de fortfarande ganska annorlunda och bör inte behandlas lika. Och de borde definitivt inte närma sig samma marknadsstrategi.

Så hur väljer du faktiskt, och vilka typer av punkter bör du titta på när man jämför de två?

I den här artikeln ska vi jämföra de två jätteplattformarna och hjälpa dig att bestämma dig på Facebook eller Instagram: Vilken plattform är bäst för marknadsföring?

Facebook eller Instagram: Vilken plattform är bäst för marknadsföring?

Jag kunde ha startat den här artikeln med svaret “det beror på”, för det gör det. Men eftersom ett svar som det inte hjälper oss mycket, så gjorde jag inte det.

För det första beror det på din användar demografi och din målgrupp.

Du vill förstås använda plattformen som din målgrupp använder, men om det inte finns någon större skillnad kan det inte vara lika viktigt eftersom du inte kommer kunna nå alla X miljoner människor som använder Facebook / Instagram och är din målgrupp.

Låt oss ta en titt på användarbasen på de två plattformarna:

Facebook

 • 1 871 miljarder aktiva månatliga användare
 • 655 miljoner mobila enda aktiva månatliga användare
 • 40 miljoner småföretag har sin egen Facebook-sida

Demografi

Facebook or Instagram: Which Platform is Best For Marketing?
Credit: Hootsuite

(Observera att datumet mellan siffrorna ovan är olika och kan variera något).

Instagram

 • 300 miljoner aktiva månatliga användare 75 miljoner dagliga användare
 • 47% användare får tillgång till appen på sin telefon och 53% på surfplattan

Facebook or Instagram: Which Platform is Best For Marketing?

Även om Facebook har hävstång över Instagram när det gäller användare, växer Instagram snabbt i popularitet på grund av att innehållet som läggs upp på Instagram är videor och foton, vilket gör det utmärkt för företag som fokuserar på att engagera sig med publiken med visuellt innehåll.

Användardemografi

Facebook

Har existerat sedan 2004, därför är det ingen fråga varför den är mer populär bland den tidigare generationen.
21% av användarna är tonåringar.

Facebook or Instagram: Which Platform is Best For Marketing?
Source: SproutSocial

Instagram

Börjades 2010 vilket innebär att den tjänar en ung publik.
38% av användarna är tonåringar.

Facebook or Instagram: Which Platform is Best For Marketing?
Source: SproutSocial2

Som demografi och statistik tydligt visar, är det en skillnad i åldersfästet för de två plattformens användarbaser, och detta är en av de viktigaste sakerna du bör ta hänsyn till när du väljer plattformen och skapar din marknadsföringsstrategi.

Slutsatsen som du kan dra från statistiken ovan är att Instagram är perfekt för ditt varumärke om din målgrupp är en yngre publik. Det kan dock vara bra att tänka på att den äldre generationen har en högre inkomst, i allmänhet.

Men sedan beror det på din verksamhet. Om du säljer dyra 100K KR + -produkter kan det vara mindre lyckat att nå till en publik med mindre pengar, i allmänhet. Det betyder att Facebook kan vara mer lämplig för dig.

Men å andra sidan, om du säljer produkter som är lite överkomliga, kan Instagram vara den perfekta plattformen för dig, eftersom du kan dela tilltalande visuellt innehåll på dina produkter och visa dem hur du vill att de ska ses.

Användarengagemang

Flera studier har gjorts, mätning av engagemanget på flera olika sociala plattformar. Men nu ska vi fokusera på en särskild studie som mätt sociala medier engagemang av 3 miljoner användare på sju sociala nätverk.

Det här är de allmänna engagemangshastigheterna som studien kom fram med att varumärkena generellt fått:

Facebook

 • 21 gillar
 • 0,1% engagemangshastighet
 • 79 kommentarer

Instagram

 • 4,21% engagemangshastighet
 • 270 kommentarer
 • 2400 gillar

Som du kan se talar talen ganska tydligt. Eftersom Instagram har en mycket högre engagemangsnivå, anses Instagram naturligtvis vara mer engagerande än Facebook.

Jag kunde skriva en hel bok om Facebook-engagemanget eftersom det har mötts med mycket kontrovers och arga ansikten genom åren, men jag håller fast vid den korta versionen:

När antalet användare på Facebook ökade, så ökade även innehållet som publicerades. Det betyder att folkens flöden snabbt översvämmade med innehåll, vilket ledde till att Facebook introducerade ett nytt sätt att visa innehåll med hjälp av en algoritm som bestämmer vad du tycker är intressant och inte en kronologiskt flöde som det brukade heta.

Bortsett från det, begränsar Facebook även din räckvidd medvetet. Och här är det där det börjar bli kontroversiellt. Många märken tror att Facebook begränsar räckvidden eftersom de vill att varumärken ska inse att de behöver köpa Facebook-annonser för att nå deras publik.

Facebook or Instagram: Which Platform is Best For Marketing?
Source: Social@ogilvy

På grund av alla klagomål och påståenden som Facebook mottog, publicerade de en artikel, skriven av Brian Boland på deras Facebook-affärsavdelning, och förklarade affären med den organiska räckvidden.

Men på grund av den begränsade räckvidden på Facebook har Instagram blivit en plattform som är mycket mer attraktiv och där varumärken kan hålla sina kunder engagerade.

Instagram har därför kunnat visa bättre marknadsresultat än Facebook (endast med organisk räckvidd och inte betald reklam).

Det finns mer…

Eftersom Facebook äger Instagram, förväntas de köra samma lopp med Instagram. De har till exempel ändrats från det kronologiska flödet som en gång var på algoritmbaserat flöde, precis som de gjorde på Facebook. Så nog, tyvärr, finns det en stor chans att de börjar börja begränsa människors räckvidd på Instagram också.

Vad är plattformens karaktär?

Facebook

 • Data och information driven
 • Fokuserad mer på text

Instagram

 • Mindre informativ
 • Endast tillåter dig att skriva text när du delar bilder – mer fokuserad på bilder än text
 • Menade att delas i “ögonblicket”
 • Aktiviteten är mer privat

Som vi pratat kort om tidigare är Instagram en bra plattform om du vill dela mestadels visuellt innehåll, till exempel produktbilder etc. Men om du vill fokusera mer på text och ha länkar i din text är Facebook det självklara valet, eftersom Instagram tillåter inte klickbara länkar i dina posttexter, bara i din profil bio.

Hur många marknadsförare använder de två plattformarna?

Facebook: Omkring 93% av de totala marknadsförarna använder Facebook för marknadsföring.

Instagram: Omkring 36% av de totala marknadsförarna använder Instagram för marknadsföring.

Först och främst betyder det att det finns mer marknadsföringsutrymme och en potential för dig på Instagram, eftersom plattformen inte har blivit mättad med marknadsföring än. Medan skillnaden i marknadsförare verkar vara enorm, titta man på siffrorna ovan är det viktigt att inte glömma att Instagram är en yngre plattform, och många marknadsförare behöver tid för att justera till nya marknadsföringskällor.

Det är inte allt…

Engagera med din publik

Du vet förmodligen vikten av att engagera dig med din publik redan nu, och de två plattformarna erbjuder olika tillvägagångssätt i denna fråga. På Instagram är det vanligt att varumärken engagerar sig med kunderna i kommentarsektionen av sina inlägg, men med introduktionen av Direct Message kan varumärken och kunder chatta mer ostört eller skapa en grupp på högst 15 personer. Facebook handlar mer om grupper och chattar som en kollektiv av människor när det gäller engagemang. Dessutom låter Facebook dig också skicka personliga meddelanden, bjuda in till olika evenemang och aktiviteter.

Marknadsföringavkastning

Facebook har visat sig vara en bättre plattform för betald reklam, men en sämre plattform för organisk räckvidd. Facebook erbjuder också fantastiska verktyg för att spåra resultaten och avkastningen på dina marknadsföringskampanjer.

Eftersom Instagram är nyare än Facebook och nyligen introducerat annonser på sin plattform, kommer det givetvis inte att vara så utvecklat som Facebook, men när du installerar din Instagram-annonskampanj tas du till samma kampanjinställningar som Facebook, vilket innebär att Facebook har tagit sin kunskap om annonser och implementeras i Instagram, vilket är ett riktigt smart drag.

För att allt eftersom Facebook, som tillbringade år efter år att raffinera och ställa in annonsannonsering så kan varumärkena få ut det mesta, och det skulle vara dumt att börja från början med Instagram.

Slutsats

Instagram och Facebook är två väldigt olika plattformar som behöver olika tillvägagångssätt, innehåll och strategier.

Instagram erbjuder en bättre organisk räckvidd utan behov av betald reklam och Facebook har i vissa fall en nästan obefintlig organisk räckvidd, vilket innebär att varumärken måste betala för annonser om de vill generera någon typ av resultat från plattformen.

Facebook är en plattform som är mer fokuserad på det skrivna ordet medan Instagram nästan helt och hållet är beroende av bilder.

Trots Facebook har en större användarbas, har Instagram en stor outnyttjad potential för marknadsförare och är en bättre plattform för engagemang.

Så baserat på all information du har fått måste du välja om du ska använda Facebook, Instagram eller båda.

Valet är helt beroende av din marknadsföringsstrategi och vem din målgrupp är.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *