Thursday, April 25
Shadow

Sociala medier strategi: en guide för att lyckas med marknadsföring!

Att ha en tydlig och detaljerad social media strategi är avgörande för framgång.

Innan du börjar med dina sociala medier och sociala medier marknadsföringsinsatser, vill du se till att du har en karta som guidar dig.

För det är precis vad en social media strategi är: En karta som berättar exakt var du ska gå, vilken väg du ska ta för att komma dit på bästa möjliga sätt. Och även vilka utmaningar du kan möta på vägen.

Det talas ofta om vikten av att ha en sociala medier strategi, men varför är det nödvändigt? Kan du inte bara hoppa över det och sätta igång direkt?

Det är precis vad många marknadsförare gör. Tyvärr.

En sociala medier strategi är något abstrakt för många marknadsförare. När de börjar med sociala medier vill de sätta igång direkt, utan någon strategi eller planering.

Men din sociala medier strategi är viktigare än du kanske tror. Strategin fungerar som en ritning om hur du ska arbeta, och vad du behöver för att slutföra projektet, och därmed slutligen nå dina slutmål på bästa möjliga sätt.

Den här kompletta guiden ger dig allt du behöver för att skapa en extremt detaljerad och kraftfull social media strategi, oavsett om du är nybörjare eller proffs.

Vad handlar din verksamhet om?

Detta lägger grunden till din strategi. Det är lika enkelt som att förklara vad ditt företag gör i ett eller några meningar.

Det ska vara så enkelt att även ett litet barn kan läsa och förstå det.

Uppsatta mål

När du börjar använda sociala medier för marknadsföring av ditt företag har du förmodligen mål som du vill uppnå.

Det är mycket osannolikt att ditt mål är att “marknadsföra mitt varumärke”, men du måste vara mer detaljerad än så. Och för det andra är det ett för stort mål.

När du sätter mål, vill du sätta dem enligt SMART modellen.

Jag vet att SMART-principen alltid tas up, men det beror på att den är så relevant, och nyckeln till att sätta upp stora mål – och sedan uppnå dem.

SMART står för (på engelska)

S – specific, significant, stretching

M – measurable, meaningful, motivational

A – agreed upon, attainable, achievable, acceptable, action-oriented

R – realistic, relevant, reasonable, rewarding, results-oriented

T – time-based, time-bound, timely, tangible, trackable

Och när du läser allt detta kan det uppfattas som mycket att ha i åtanke. Hur ska du möjligen kunna sätta mål som följer alla dessa saker?

Lyckligtvis har jag goda nyheter för dig!

Det är inte så svårt som du kanske tror. Att sätta mål som följer dessa kriterier kan göras på ett enkelt sätt, men bara om du delar dem i större bitar så att de är mer lättförståeligt.

När du sätter mål måste du se till att de fungerar som mål som lätt kan mätas. Du kan inte mäta målet “växa mitt företag”, för det är inte tillräkligt specifikt.

Tja, tekniskt sett innebä en försäljning att din verksamhet växer. Men i grund och botten kommer mål som inte är specifika aldrig att uppnås eftersom sanningen är att det inte finns något riktigt sätt att uppnå dem.

För det andra måste du tänka på att sätta mål som är mätbara. Om du frågar en marknadsförare handlar det bara om att fråga frågan “Vad är ROI?” på varje marknadsföringsinsats de gör. Med andra ord, vad är “return on investment”.

Men för att kunna mäta avkastningen måste du först sätta mål som du kan mäta avkastningen på. Faktum är att sociala medier är ett extremt effektivt marknadsföringsredskap. Men det hjälper också till att generera resultat på mätvärden som är extremt svåra att mäta.

En av de vanligaste är varumärkeskännedom. Många företag har just varumärkeskännedom som ett mål med sina sociala medier – och det är helt okej! Det enda problemet är att varumärkeskännedom är mycket knepig att mäta, och därför är det viktigt att du är medveten om det innan du sätter det målet.

Ett råd som jag starkt rekommenderar att du följer är att inte sätter sför många mål. När du sätter för många mål kommer att springa överallt och jobba lite här och jobba lite där.

Du kommer att förlora fokus och du slösa bort tid. Du kommer att generera mycket bättre resultat om du fokuserar på några eller till och med ett endaste mål.

Och detta leder mig till min nästa punkt:

Sätt upp mål

Min rekommendation är att du sätter ett eller två huvudmål och två eller tre sekundära mål. Detta tillåter dig att investera dina ansträngningar i saker som tar dig närmare det du verkligen vill uppnå, i stället för att sprida dina ansträngningar överallt.

Varför ska du sätta mål?

Ibland ser jag att folk frågar varför man bör sätta mål för sin sociala medier strategi.

Och det finns tre viktigaa anledningar.

Först och främst kommer mål tillåta dig att se om du följer din strategi. I sociala medier marknadsföring är det lätt att gå vilse, och det är lätt att börja ta omvägar av misstag. När du har tydliga mål kan du se om de insatser du investerar i  på sociala medier faktiskt lönar sig, eller om du behöver ändra det du gör på sociala medier för att bättre arbeta mot dina mål. Med andra ord kommer målen att låta dig regelbundet följa upp dina ansträngningar och förstå huruvida dina ansträngningar tar dig närmadre dina mål.

Bild: Shanna Kurpe

För det andra, genom att ha mål kommer du också att ha lättare att skapa kampanjer och göra saker som tar dig närmare framgång. När du skapar kampanjer på sociala medier skapar du dem med ditt mål i åtanke. Om inte, gör du det fel.

Det betyder att när du skapar din kampanj väljer du kampanjer som passar ditt slutmål. Men om du inte har satt några mål, är det omöjligt att veta vilka kampanjer som kommer att fungera väl.

För det tredje kommer målen också att låta dig granska huruvida dina insatser lönar sig eller inte. Sociala media kräver mycket arbete och tid. Som ett företag, och särskilt som marknadsförare, vill du se om dessa investeringar av både pengar och tid ger någon avkastning. Om du inte har några mål, vad ska du mäta? Men om du har mål är det enkelt att veta vad du ska leta efter, och du kan snabbt utvärdera om dina investerade resurser lönar sig och om de hjälper dig att komma närmare där du vill vara.

Det finns hundratals mål som du kan sätta när det kommer till sociala medier, men om du har brist påt idéer, är deta några av de vanligaste målen som företag har med sina sociala medier.

 • Varumärkeskännedom
 • Försäljning
 • Nyhetsbrevs “sign-ups”
 • Varumärkesrykte
 • Kundservice
 • Kundrelationer
 • Identifiera sin målgrupp

Du har antagligen redan definierat din målgrupp i din affärsplan, men eftersom din målgrupp spelar en så viktig roll i dina marknadsföringsinsatser – inte bara på sociala medier, bör du inte ignorera detta i din sociala medier strategi. .

Din målgrupp är den grupp människor som mest sannolikt är intresserade av dina varor, och som köper från dig.

Därför vill du självklart göra mest för att marknadsföra till dem, och nå ut till dem. Och ännu viktigare: att lära dig hur du ska marknadsföra mot dem (mer om det stenare).

Källa: Fortray Media

Ett misstag som jag ser göras hela tiden är att företag försöker att behaga alla på sociala medier.

Och det här är ett tydligt tecken på att de inte är 100% medvetna om sin målgrupp och vågar inte ta bort några personer från ekvationen i rädsla för att de kommer att förlora kunder. Men sanningen är att du kommer att generera bättre resultat om du lägger allt ditt fokus mot den grupp människor som mest sannolikt kommer att köpa från dig och bli kunder, snarare än att rikta sig bred och försöka glädja alla.

Utveckla din kund persona

En kund persona, också känd som köparpersona, hjälper dig att förstå dina kunder bättre. Detta gör det enklare för dig att skräddarsy ditt innehåll, meddelanden, produktutveckling och tjänster till deras specifika behov, beteenden och problem.

En kundpersona besvarar frågor om dina kunder ochd ger dig etaljerad information som låter dig marknadsföra mot dem bättre.

När du har en tydlig kundpersona vet du allt om din målgrupp, och du kan anpassa ditt företags marknadsföring på sociala medier så att du når dem på ett sätt som resonerar med dem.

En kundpersona kan vara mycket noggrann och det kan vara extremt tunn. Det är förstås upp till dig, desto mer detaljerad den är, desto lättare blir det att nådina under – och nå dem på ett sätt som de finner tilltalande.

Customer persona

Den mest grundläggande informationen är information som kön, ålder och jobb.

Mer djup och viktig information är saker såsom intressen, smärtpunkter, hobbys, familj och vilket språk de talar.

Detta leder oss också till nästa punkt; välja plattformar.

Vilken plattform du ska använda är inte nödvändigtvis en del av din sociala medier strategi, men spelar en mycket viktig roll för att nå din målgrupp och din kund persona.

Varför?

Eftersom alla sociala plattformar är olika. Och när du har skapat din kundpersona måste du ta reda på vilka sociala plattformar du ska använda, och det här är beroende av en sak och en sak: var din målgrupp spenderar sin tid!

Därför måste du välja sociala plattformar där din målgrupp tillbringar större delen av sin tid. Du vill inte börja lägga in en massa ansträngningar på en plattform för att sedan inse att de personer du riktar dig mot inte ens finns där.

Ta en titt på användarna på just den sociala plattformen du planerar att använda, och hur användarbasen ser ut. Detta kommer att hjälpa dig fatta beslut om huruvda plattformen är relevant för ditt företag eller inte.

Om din målgrupp består av män kan du dra slutsatsen att Pinterest kanske inte är en plattform för dig genom att titta på deras användardemografi. När 87% av användarna är kvinnliga.

Källa: LucidCrew

Om däremot din målgrupp är kvinnlig, är Pinterest förmodligen en guldgruva för ditt varumärke.

Vad är din personlighet?

Alla företag har en personlighet. Oavsett om du vet det eller inte.

Det knepiga är bara att definera din.

Din varumärkes personlighet är oftast mest beroende av en sak, och det är din målgrupp.

Låt mig förklara:

Som företag vill du nå dina kunder och potentiella kunder.  Men saken är att alla människor som är kunder av ett visst varumärke faller i en viss kategori. De har något gemensamt.

För varumärken är det viktigt att veta vad det är, eftersom att detta kommer att låta dig nå dem bättre och nå dem med budskap som de kommer finna tilltalande och intressanta.

När du har din målgrupp som utgångspunkt har du redan kommit långt. Det beror på att du redan har skapat en kundpersona, och när du har det så vet du allt som är värt att veta om din målgrupp..

Därför är det viktigt att du definierar ditt varumärkes personlighet i din sociala medier strategi.

När du träffar människor anpassar du förmodligen ditt språk, personlighet, konversationsämnen “och ton, baserat på den person eller grupp du pratar med, eller hur?

Självklart gör du det! Det är en skyddsmekanism i oss som gör att vi passar in och inte utesluts från gruppen. Sanningen är att vi inte skulle överleva utan en grupp förr i tiden, så det var därför viktigt.

Idag har många saker ändrats, men principen är fortfarande kvar.

För varumärken är det ett dödligt misstag att förändra personlighet hela tiden. Och anledningen till det är att din målgrupp alltid är densamma. Om din målgrupp skulle skiftas helt plötsligt, så behöver du självklart inte ändra din personlighet för att passa in, men annars är förändrad personlighet något du borde hålla dig borta från.

Nu när du har definierat de personer som är målgruppen, vill du nå dem med hjälp av sociala medier. För att bli mer tillmötesgående anpassar du din personlighet till de personer du försöker nå. Verkar rimligt, eller hur?

Du är mer benägaen att bli vän med någon som är samma ålder och kön som du, och talar samma språk som du, eller hur?

Men innan du kan bestämma dig för en personlighet måste du veta vilken personlighet som fungerar bäst och det är precis vad publikidentifiering gör.

Titta bara på Wendy’s till exempel.

I sin sociala medieraktivitet vågar de vara djärva och använda ett vågat språk.

Men överraskande nog fungerar det!

Men om du studerar detta närmare är det inte överraskande alls! De känner deras målgrupp extremt bra, och de har en personlighet som publiken resonerar med. Med andra ord tillåter de dem att komma närmare sin publik och slutligen skapa en bättre relation med dem.

Vilket varumärkesbudskap vill du förmedla?

Ditt varumärkesbudskap bestäms delvis av din målgrupp och den personlighet du har.

Ett varumärkesbudskap är i grund och botten en karta och guide till hur du ska agera på sociala medier. När någon känner sig osäker på hur man hanterar dina sociala medier, borde de kunna ta en snabb titt på din sociala stilguide och veta vad du ska göra.

Låt oss titta på Coca-Cola för lite inspiration:

 

 

Någonting som är viktigt att tänka på är att förmedla ett varumärkesbudskap som inte uppfatta som icke autentiskt.

Ditt språk

ditt språk är en viktig del av ditt varumärkesmeddelande. Och här måste du tänka på hur du vill skildra ditt varumärke och dina produkter.

Låt oss säga att du ska skriva en bildtext till en bild av en av dina produkter.

Om vi ska knyta åter till Wendy’s kan man se att dessa använde humor och skämt om bilden, samtidigt som de marknadsför deras sallader.

American Express, som är inom en industri som anses “tråkig” och konservativ, använder använder ett helt annat språk- och varumärkesbudskap än vad Wendy’s anvnder.En allvarlig ton. Bara för att det är lämpligare både för branschen och deras publik.

Din personlighet ska återspeglas i varje del av ditt varumärke på sociala medier, och din strategi ska hjälpa dig att göra det. Din profilbeskrivning behöver finjusteras till perfektion och syftet med detta är att den ska berätta vad ditt företag handlar om, din webbplats länk måste vara relevant, och låt oss inte glömma, din profilbild ska vara fantastisk.

Helst ska din profilbild vara ditt varumärkes logotyp. Din logotyp ska användas över alla dina sociala medier-konton för att göra det lättare för folk att känna igen di. Du kan också använda din logga för att vattenstämpla dina bilder så att de blir mer konsekventa och igenkännliga.

Om du ännu inte har en logotyp är det viktigt att du skapar en. Din logotyp spelar en viktig roll i personligheten och budskapet du förmedlar som företag. Samtidigt hjälper det också människor att känna igen och relatera till dig.

Med LogoJoy kan du skapa fantastiska logotyper i hjärtat och det bästa är att det är helt gratis!

Skriv bara in ditt varumärke, välj logotyper som du vill ha som referens, fyll i resten av stegen och välj sedan en logotyp som de skapar åt dig.

Hur mäter du framgång/resultat?

Vad är framgång på sociala medier för dig?

Om ditt mål med sociala medier är att öka dina prenumeranter på ditt nyhetsbrev med 100%, men istället ökar du din försäljning med 50% och ökar nyhetsbrevet med 2 personer, är detta ett misslyckande eller är det en framgång?

Tja, det är tekniskt sett en katastrof eftersom du inte nått ditt mål.

Om detta händer är det viktigt att utvärdera: vad gjorde att vi inte nådde vårat ursprungliga mål?

Ditt inehåll och material på sociala medier

Frågorna om innehållet du ska dela omfattas av din innehållsstrategi, men eftersom din innehållsstrategi är en del av den större bilden som är din sociala medier strategi, talar jag lite om den här också.

Att skapa en innehållsstrategi är en stor uppgift. Det finns massor av frågor att fråga, och om vi skulle gå igenom allt här, skulle vi vara här hela dagen.

Men här är det viktigaste du bör veta:

Din innehållsstrategi berättar vad du ska dela, hur du ska dela ditt material och när du ska dela den. Kortfattat.

Med andra ord är det en karta precis som din sociala medier strategi som täcker allt och berättar vad du behöver göra.

På sociala medier är innehåll viktigt för framgång. Utan innehåll genererar du inte mycket resultat. Det är en sak som jag kan säga säkert.

Varför? På grund av den enkla anledningen att alla sociala medier plattformar cirkulerar kring innehåll!

När du börjar med sociala medier kan det vara svårt att dela bra innehåll.

Och det gör inte exakt direkt sake bättre när du läser det faktum att du ska ldela inlägg på sociala medier cirka en till fem gånger om dagen på varje plattform. Varje plattform!

Men med en tydlig innehållsstrategi blir ditt jobb med att skapa och dela ditt innehåll mycket enklare.

När bör du dela inlägg på sociala medier?

Det här är en fråga som ställs flitigt, och det verkliga och tråkiga svaret är att det beror på!

För vissa plattformar är det tillräckligt medentt inlägg om dagen, och för andra rekommenderas 3 gånger om dagen.

Men när du börjar, ha minst 1 inlägg per dag som riktlinje.

Här är det rekommenderade antalet inlägg enligt Dowsocial, men de flesta källor säger annorlunda, och det bästa är därför att experimentera och prova själv och därmed hitta det som fungerar bäst för dig.

How often post social media

En annan sak som din strategi ska hjälpa dig med är att berätta vad du ska lägga upp på sociala medier när du har brist på idéer. När du ska skapa innehåll varje dag är det naturligt att ibland få slut på idéer. Om du inte har en professionell innehållsskapare.

Det riktiga svaret är att du måste prova och se vad det ultimata antalet inlägg är för dig eftersom sanningen är att det beror på en mängd olika faktorer.

Här är tre tips för hur du kan räkna ut hur många inlägg du ska dela:

 • Experimentera
 • Titta på dina konkurrenter
 • Fråga dina följare
 • Din sociala medier strategi, som också innehåller din innehållsstrategi, bör också berätta vilken typ av inlägg du ska dela. Precis som dina texter och text, bör dessa spegla ditt varumärkes värderingar och personlighet.

När du delar visuellt innehåll, vilket ofta är fallet med sociala medier, vill du också tänka på att dela tilltalande innehåll som är konsekvent. Detta innebär att ditt innehåll är sammanhängande och har en särskild stil som speglar ditt varumärke och meddelande.

Lyssna på konversationerna

När du har identifierat de personer du riktar dig mot, vill du börja lyssna på konversationerna som cirkulerar runt ditt varumärke. Delvis för att du vill lära känna dem bättre, och delvis för att du vill gå med i samtalet, engagera dig och bygga bättre relationer.

När du letar efter konversationer som cirkulerar runt ditt varumärke, har du följande i åtanke:

 • Vem pratar om ditt varumärke?
 • Vad pratar de om?
 • Är nämningarna positiva eller negativa?
 • Ger de kritik som kan användas?
 • Vilka kanaler pratar de mest på?

Socialt lyssnande är viktigt för varumärken på grund av många orsaker, men de flesta varumärken ignorerar det.

Några gör det för att det är svårt, andra för att de inte har en tydlig strategi som berättar för dem hur man gör det.

Tack och lov är du här, och kan också lära dig denna del i din strategi!

Din strategi ska berätta hur du hittar dessa konversationer och hur du möter dem.

Detta är också en viktig del av den mycket större kundservice på sociala medier.

Det finns mycket att tänka på när du använder sociala medier för kundservice, men låt oss gå igenom grunderna för att få din strategi att ställa upp ordentligt och hjälpa dig att komma igång.

Titta på hashtags

Ett enkelt sätt att hitta personer som pratar om ditt varumärke är genom hashtags. De flesta sociala plattformar har dem, och de är super lätta att använda.

När du letar efter hashtags för din konversationsanalys vill du söka efter de mest relevanta termerna som du kan tänka dig att använda för ditt varumärke. Du vill också söka efter vanliga stavfel om någon har felstavat ditt varumärke, så du inte missar viktiga konversationer.

På Instagram ensam finns det över 5 miljoner inlägg med hashtag #CocaCola.

Instagram hashtag stratrgy

Det är mycket!

Och jag kan lova dig att om Coca-Cola skulle investera resurser till att lyssna på dem alla skulle de få massor av värdefull information och insikter.

Sök sökord

På Twitter kan du till exempel söka efter specifika sökord med hjälp av den anpassade sökfunktionen. Det här låter dig hitta tweets om ditt varumärke som inte använder din hashtag.

Medan socialt lyssnande inte nödvändigtvis ingår i en social medier strategi är det oerhört användbart för att utveckla din strategi och förbättra den.

Genom att lyssna på din publik kan du lära dig mycket om hur du kan förbättra ditt företag, dina produkter, din sociala medier strategi, samt innehållet du delar. Tro det eller inte, men din publik har massor av värdefulla tankar och du går miste om värdefulla möjligheter om du inte lyssnar på dem.

Slutsats

Att ha en sociala medier strategi är extremt viktigt för att lyckas på sociala medier. En strategi fungerar som en ritning, och trots att det går att bygga ett hus utan en ritning är det betydligt mer effektivt att ta hjälp av tydliga och detaljerade ritningar.

Men att genomföra sociala medier marknadsöfring utan en strategi är inte något du vill göra heller.

Genom att ha en strategi vet du exakt vad dina mål är och hur du ska göra för att komma dit.

Innan du börjar med sociala medier borde att skapa en strategi vara din första åtgärd. När du har en, kommer du att kunna utföra mer effektivt och nå dina mål snabbare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *