Tuesday, April 23
Shadow

Algoritm Sociala Medier: så Funkar Algoritmer på Olika Plattformer

Varje social medie plattform har en unik uppsättning tekniska element, komplicerad logik och användningsanalys som utgör algoritmen som levererar innehåll till sina användare. Sett i fluktuationen av sociala medie algoritmer tidigare, är den största överväganden – eller debatten – att balansera personlig relevans med postaktualitet.

Dessa algoritmer hanteras av dedikerade team av programvaruingenjörer, datavetare, innehållsstrateger och mer, så alla innehåll på Facebook och andra plattformar på sociala medier presenteras i respektive ordning av en anledning.

I denna artikel kommer vi att fokusera på kriterierna och prioriteringarna som Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn och andra sociala medieplattformer använder för att presentera innehåll och uppdateringar i dina nyhetsflöden och sökresultat. Vi kommer även att gå in i detalj av vad detta betyder för din sociala medie strategi.

Facebook prioriterar meningsfulla interaktioner

Låt oss börja med att titta på Facebook. Facebooks senaste algoritmuppdatering, som lanserades januari 2018 sätter nu inlägg “som skapar konversationer och meningsfulla interaktioner mellan människor” högst upp på ditt nyhetsflöde. Detta innebär att innehållet som får mest engagemang, reaktioner, kommentarer och delningar kommer att vara den typen av innehåll som presenteras högst upp på ditt nyhetsflöde.

Facebook håller koll på dina tidigare engagemang och interaktioner och den typen av innehåll som du har interagerat med mest.

Sedan förutspår också Facebook News Feed-algoritmen vad du vill se baserat på tidigare interaktioner med vänner eller varumärken. Sedan syftar den till att lägga liknande inlägg på förhand i ditt nyhetsflöde från samma personer och sidor och från dem med relevanta inlägg eller profiler.

Customer complaint social media

Enligt Facebook definierar deras algorithm, engagerande innehåll och “meningsfulla interaktioner” baserat på:

  • Kommentaraktivitet: Fram och tillbaka kommentarer på inlägg eller en nyhetsartikel eller video som kräver mycket diskussion
  • Interaktiva inlägg: Inlägg som du kanske vill dela och reagera på, till exempel:
  • Ett inlägg från en vän som letar efter råd
  • En vän som ber om tips

Som marknadsförare på Facebook bör du fokusera på att skapa innehåll som genererar engagemang. Låt Facebooks engagemangsstatistik leda din mätstrategi: reaktioner, kommentarer och delningar.

Även om Facebook uttryckligen säger att de kommer att “visa mindre offentligt innehåll, inklusive videor och andra inlägg från utgivare eller företag”, försvinner inte allt hopp för att ditt innehåll som publiceras som företag ska visas i Facebook News Feed och nå din målgrupp.

Ju mer dina sidföljare som engagerar sig i ditt innehåll, desto mer kommer du att fortsätta att visas i deras flöden och deras vänner.

Följ kriterierna ovan och skapa innehåll som engagerar din publik leder till konversation, diskussion, och engagemang. Facebook värderar också upp live video som ett viktigt engagemangsformat då det får sex gånger så många interaktioner som vanliga videor.

Facebook medgav att med dessa förändringar kommer sidor troligen att börja se deras totala räckvidd, visningstid för videoklipp och hänvisningstrafikdip. Men på sidor som håller konversationen igång bland vänner som får mindre negativ effekt. Följare kan också proaktivt välja att se sidinnehåll först genom alternativet “Se först” istället för “Standard” i rullgardinsmenyn “Följande” på din sida.

I ett offentliga tillkännagivande om Facebook-sökning i oktober 2015 förklarade Facebook sin inställning till sökresultat. När du skriver i sökfältet förutspår Facebook din kompletta sökfråga i realtid och inkluderar sedan inlägg och konversationer som delas offentligt och från dina vänner konton.

Facebook marketing

Instagram presenterade tidigare nyaste inlägg först

Instagram har länge använt en algoritm som presenterar de senaste inläggen högst upp, men i och med Instagrams stora uppdatering av sin algoritm, så filtrerar Instagram innehåll på relevans numera. Läs en detaljerad guide om Instagrams algoritm här.

För att sammanfatta skillnaderna mellan de två uppdateringarna:

Relevansalgoritm: Lanserade i mars 2016, det omordnade innehåll i flöden baserat på användarens förhållande (a.k. interaktionshistorik) med personen som postar och postens aktualitet.

Tid av inlägg

Lanserade i mars 2018 och placerar innehåll i flöden baserat på när ett inlägg har gjorts på Facebook.

En av Instagrams algoritm faktorer är när ett inlägg har publicerats. Detta betyder inte att postengagemang inte är lika viktigt som tidigare. Men det betyder att delningstider är viktigt för att säkerställa att ditt innehåll visas i dina följares flöden vid den perfekta tiden.

Även om det kanske inte finns ett självklart svar på när den bästa tiden är att dela ett inlägg på Instagram,  måste du vara uppmärksam på när du delar dina inlägg för dina följare för att få så högt engagemangs som möjligt.

Till skillnad från dess flödesalgoritm fungerar Instagrams sökalgoritm baserad på personlig aktivitet. Blandningen av foto, video och berättelseresultat beror på personer du följer och de inlägg du gillar. När din aktivitet ändras, så kommer även dina sökresultat att ändras.

Twitter sätter personlig relevans innan tid

Den nuvarande Twitter-tidslinjealgoritmen, som släpptes i februari 2016, placerar relevanta tweets först baserat på din interaktionshistorik med de konton du följer. När du besöker Twitter för första gången på ett tag markeras de bästa rekommenderade tweetsen i ett avsnitt med titeln “Om du missade det.”

Dessa rekommenderade tweets dyker upp i omvänd kronologisk ordning, vilket betyder att de senaste tweetsen visas först. Resten av tweets som visas under dem är också i omvänd kronologisk ordning.

Twitter gjorde denna förändring så att du kan “fånga in de bästa tweetsen från människor du följer.” Twitter fann också att diskuterande tweets får mer live-interaktion för att stimulera kommentarer och konversationer.

Inte en fan av Twitter rekommenderade tweets? Du kan också välja “Se mindre ofta” direkt i din tidslinje eller stänga av den helt i dina inställningar genom att avmarkera “Visa mig de bästa tweets först.” Så medan din tidslinje inte går att anpassa, kan du ha kontroll över vilken du vill se först:

Rekommenderade tweets: Tweets dyker upp baserat på din personliga interaktionshistorik

Aktuella tweets: Tweets delade baserat på delningstid i omvänd kronologisk ordning, med de senaste inlägg som först visas.

Naturligtvis kan marknadsförare inte känna delningen av sina egna följare som gör det och inte använder den rekommenderade tweet-tidslinjen. Så när du är i tvivel, optimera för engagemang och tid. Det kan bara hjälpa till att skapa interaktivt innehåll och distribuera det vid optimala tidpunkter för engagemang.

Det är viktigt att notera att även om Twitters tidslinje presenteras i omvänd kronologisk ordning, beställs resultaten av Twitter-sökningen efter relevans och inte tid.

Twitter lanserade denna sökalgoritm i december 2016 efter mycket experiment med balansering av tweet- och kontoresultat, hantering av tätheten för video- och bildresultat och optimering av Twitters maskininlärningsmodell. Alla tester hade som mål att ge sökare olika men ändå extremt relevanta resultat, med utrymme för att finjustera relevant poängsättning och positionering av tweets.

Twitter landade på den aktuella sökalgoritmen eftersom ingenjörsteamet fann att det gav högre engagemang, med att människor spenderade mer tid på Twitter och blev mer aktiva.

LinkedIn presenterar uppdateringar efter individuell relevans

Från och med mars 2018 fokuserar LinkedIns nyhets algoritm på att förstå dina individuella preferenser för att ge dig relevanta uppdateringar per besök. Vid varje besökarsession skannar och rangordnar algoritmen tiotusentals inlägg på mindre än en sekund.

De tusentals signaler som används för att presentera detta innehåll grupperas i tre huvudkategorier:

Personlig identitet: Din individuella LinkedIn-profil, inklusive din arbetsplats, färdigheter och anslutningar

Innehållsengagemang: Totalt antal visningar, totala likes, uppdatera ämne, postrecency, språk och nämnda personer eller företag

Personligt beteende: Ditt förflutna gillar och delar, interaktionsfrekvens och tid tillbringat i ditt flöde
Det övergripande uppdraget för LinkedIns Feed-team är att hjälpa användare att vara så produktiva och framgångsrika som möjligt.

I stället för att utvärdera relevans baserat på klickfrekvens analyserar LinkedIn olika signaler för att mäta ditt intresse. Dessa signaler inkluderar tidsläsning, insikter från din sociala graf på LinkedIn och användarupplevelse.

Därför bestäms varumärkesframgången på LinkedIn till stor del av tid som spenderas med delat innehåll, likes och kommentarer. Återigen verkar det som att engagemang är kärnan för att behaga algoritmen.

Liksom på Facebook föreslår LinkedIns sökfält sökresultat när du skriver, vare sig det gäller personer, företag eller grupper. För People-sökningar specifikt ger LinkedIn sin egen algoritm resultat genom analys av sökarens aktivitet och sökhistorik, resulterande profiler och andra LinkedIn-användare som har utfört liknande sökningar.

Vad betyder detta för marknadsförare?

Med alla tekniska detaljer som beaktas, är här varje socialt nätverks primära flödesalgoritmkriterium (exklusive anpassade användarinställningar):

  • Facebook: Relevans
  • Instagram: Aktualitet
  • Twitter: Relevans
  • LinkedIn: Relevans

Eftersom relevans är den vanligaste faktorn, låt engagemangsstatistik leda din sociala mediestrategi. Även om Instagram handlar om posttiming, är det mer troligt att du kommer att visas i Instagram-sökning om dina inlägg får många likes och kommentarer.

Detta är det aktuella tillståndet för algoritmer för sociala medier, men du vet aldrig när nästa optimering kan komma och ändra allt. Så följ varje nätverks nyheter och ingenjörsbloggar, och håll dig uppmärksam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *